Helyzetjelentés a robotizációról

Biztonságosabb, tisztább és főleg produktívabb munkakörnyezet. Ezeket kínálja a robotizáció. Ki az, aki nem vágyik erre?

A robotok berobbanása az iparba a legjobbkor jött, hiszen a globális verseny soha nem volt még ennyire éles, az időmegtakarítás, a költségek csökkentése, a vevők igényeinek rugalmalmas kiszolgálása  nem volt soha ennyire fontosabb, mint napjainkban.

A mobil robotokat egyre több helyen használják a gyárakban, üzemekben, ahol a rendelések felvételétől a gyártási ciklusok számolásán át az anyagok és késztermékek szállításán át sokféle feladatot ellátnak. A szenzorokkal felszerelt okos, önvezető járművek további lehetségeket teremtenek a termelés optimalizálására.

Ahhoz azonban, hogy az üzlet a legtöbb értéket nyerje ki az autonóm mobilrobotokból (AMR), hinnie kell ebben a technológiában, ismerni kell az előnyeit és érteni az implementálásuk esetleges akadályait.

Döntési szempontok, amelyek befolyásolják az AMR-ek alkalmazását

A döntéshozókkal készült interjúink során 3 olyan, alapvető kifogást azonosítottunk, melyek alapvetően határozzák meg az AMR-ek implementálását.

Bizonytalan üzleti érték

Miközben az AMR-ek korai alkalmazói valódi és mérhető eredményekről számolnak be, egyes gyártók vonakodhatnak attól, hogy még “gyerekcipőben járó” technológiákba invesztáljanak. Ezt a hozzáállást erősítik az automatizálás üzleti értékére vonatkozó világos insightok hiánya is. Ahogy azonban a régimódi folyamatok nem bírnak az egyre összetettebb ellátási láncok követésével, az üzleti vezetőknek elsőbbséget kell biztosítaniuk az újfajta tudás megszerzéséhez, vagy vállalni kell annak kockázatát, hogy lemaradnak.

Munkahelyi aggályok

A mai ellátási láncoknak innovatívnak, rugalmasnak kell lenniük, és csúcstechnológiát kell  alkalmazniuk ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani az egyre nagyobb és gyorsan változó piaci igényekkel. Ez erős nyomást gyakorol a gyártókra, hogy új, proaktív módon működjenek, miközben szigorúan szem előtt tartják a biztonsági előírásokat is. Bár az AMR javíthatja a folyamatokat, hozzáértő és naprakész munkaerőre van szükség e technológia kiegészítéséhez. 

Digitális biztonsági rések

A rendszerbiztonság érthető fejfájást okoz azoknak az üzleti vezetőknek, akik a digitális technológiát szeretnék alkalmazni a munkahelyen. Szorítja őket az újítás szükségessége, ugyanakkor meg kell védeniük üzleti tevékenységüket és személyzetüket. Annak érdekében, hogy az automatizálás üzleti előnyöket hozzon, a döntéshozóknak teljes mértékben tisztában kell lenniük a leküzdendő biztonsági kihívásokkal.

Töltsle le az ingyenes MiR - Mobile Industrial Robots brossúrát!
Töltsle le az ingyenes MiR - Mobile Industrial Robots brossúrát!

Az AMR-ek használatának 5 érettségi szintje

Miközben az AMR-ek egyre több gyárban, üzemben jelennek meg, azok alkalmazása nagyon eltérő lehet. Az AMR-ek használatának jobb megértése érdekében egy 5 szintű érettségi skálát alakítottunk ki.

1. Innovátorok: Az élen járnak, ha iparágukban egy-egy bevált, új gyakorlatot kell implementálni. Tudják, hogyan kell átalakítani a belső folyamatokat annak érdekében, hogy felülkerekedjenek a külső kihívásokon. Számukra a tétlenkedés egy egyre növekvő ellátási lánc működtetésében olyan kockázat, amit nem akarnak felvállalni.

 

2. Úttörők: Szándékosan előnyben részesítik az innovatív folyamatokat és technológiákat, amelyek versenyképességet, üzleti előnyt biztosítanak számukra. Mindig elsőként alkalmazzák az újdonságokat, céljuk a siker elérése azáltal, hogy nem másokat másolnak, hanem proaktívan megtalálják saját útjukat.

 

3. Óvatos változtatók: Felismerik a belső logisztika hatékonyság növelésének potenciális lehetőségeit, és kitűnő ötleteik vannak. Az új technológia alkalmazása során azonban óvatosak lehetnek. Gyakran inkább mások által bejárt utat igazítják saját igényeikhez.

 

4. Követők: Nyitottak az új technológia használatára a hatékonyabb, pontosabb és termelékenyebb ellátási lánc kialakítása érdekében. Tudják, hogy a korai alkalmazók megelőzhetik őket a versenyben. Vannak azonban aggályaik, ezért óvatosabban járhatnak el, egészen amíg nem találnak egy világosabb, egyértelműbben követhető útra.


5. Utoljára lépők: Tisztában vannak azzal, hogy az ellátási lánc nem biztos, hogy megfelel a jelenlegi és jövőbeli kihívásoknak. Ennek ellenére nem hajlandók előtérbe helyezni az automatizálásba való befektetéseket. Amíg a megoldások általánossá nem válnak, megpróbálnak mindent kiszorítani a meglévő rendszerekből.

 

Vajon az ön cége az érettség melyik szintjén áll?

Tekintse meg saját Smart Mini Factory videónkat!

Egy saját fejlesztésű, működő SMART MINI FACTORY segítségével bemutatjuk, hogy a ma elérhető intelligens technológiákkal milyen könnyen lehet egy Ipar 4.0-ás rendszert létrehozni. A minta gyártási folyamat során bemutatjuk, hogy a MiR autonom mobil robotokkal, Universal Robots kollaboratív robotkarokkal illetve a Lipro szállítópálya rendszerekkel hogyan lehet olyan gyártósort létrehozni, ami teljesen automata, önálló moduláris egységekből épül fel és a részegységek egymással intelligens módon kommunikálnak.

A rendszer elemei megtekinthetőek személyesen!

 

Időpont foglalása