A Kobotok: az együttműködő robotok előnyei

Izgalmas időket élünk. Egyre több cég ismeri fel az ipari robotok előnyeit és kezdi alkalmazni őket. Bár más gépekhez képest a robotok választéka még viszonylag szűk, gyakran mégis nehéz eldönteni, melyik robotot is érdemes választani. 

Mindenki ismeri a nagyméretű, az emberektől védőkerítéssel elválasztott robotok látványát.
Az Universal Robots kobotjai nem ilyenek. Ezeknek az együttműködő robotoknak az előnyei röviden a következőkben foglalhatók össze:

Egyszerű programozás

A robotok alapállapotukban “buták”, csak akkor végzik el a rájuk bízott feladatot, ha előtte azt megtanítjuk nekik. A “tanítás” hagyományosan programozást jelent, ami speciális tudást igénylő, bonyolult művelet.

Az Universal Robots egy különleges technológiát dolgozott ki (és szabadalmaztatott). Ennek segítségével a programozási ismeretekkel és tapasztalattal sem rendelkező munkatársak is könnyen, gyorsan tudják telepíteni és működtetni a kobotokat. Intuitív 3D vizualizációt alkalmazva csak végig kell vezetni a robotot az elvégzendő feladathoz szükséges mozdulaton. 

A betanításnak ennek a természetes módján túl egy érintőképernyő billentyűivel is megadható a megfelelő útvonal. A bonyolult programozás, a speciális szaktudás kiváltása az együttműködő robot használatának egyik legnagyobb előnye.

Szupergyors telepítés

Járt már olyan üzemben, ahol homlokukat törölgető mérnökök és ideges technikusok dolgoztak egy robot üzembe állításán?

Az Universal Robots kobotjaival ez nem fordulhat elő. Miközben egy átlagos ipari robot telepítése és programozása heteket is igénybe vehet, a VFP Sytems által is forgalmazott kobotok hadrendbe állítása a kicsomagolástól az első feladat elindításáig legfeljebb fél napot vesz igénybe. Ehhez nem szükségesek mérnökök, technikusok - akár egy szakképzetlen, betanított dolgozó is el tudja végezni a feladatot. Az általunk szállított robot további előnye, hogy a gyors telepítésnek és a kis súlyának köszönhetően gyorsan átállítható az egyik feladatról a másikra. 

 

Rugalmas automatizáció

A legtöbb ipari robot hártánya, hogy egyetlen feladatot képes csak elvégezni. Átállításuk egy új feladatra idő- és munkaigényes. Az Universal Robots kobotjainak előnyei közé tartozik az alacsony tömeg és a kis helyigény. Ahhoz tehát, hogy a kobotot új helyen, új feladatra állítsa be nem szükséges lebontani a fél gyárat. A kobotot használva nem csak végtelen szériákban lehet gondolkodni. Az új folyamatra való átállítása gyors és egyszerű, így a kis tételben történő, vagy gyakori változtatásokkal járó gyártási folyamatok is könnyedén automatizálhatók.

Töltsle le az ingyenes Universal Robots brossúrát és kiadványokat!
Töltsle le az ingyenes Universal Robots brossúrát és kiadványokat!

Állandó minőség maximális biztonság mellett

Az emberi munkavégzés természeténél fogva ingadozó minőséget eredményez. Még a legjobb munkás is csak bizonyos határok között képes teljesíteni. Az együttműködő robot előnye a rendkívül pontos és állandó minőség. A robot nem fárad el, nem tart szünetet, nem megy szabadságra, betegállományba.

Sokan tartanak tőle, hogy a robotok elveszik a munkát az emberektől. Valójában a lélekölő, ismétlődő, piszkos, balesetveszélyes munkáktól szabadulnak meg, azok, amik a legjobban automatizálhatók.

A kobotok kitűnően dolgoznak az emberek keze alá. Az Universal Robots több ezer robotja dolgozik védőkerítés nélkül az emberek közelében, vagy velük összedolgozva. Ezt precíz működésük mellett a beépített biztonsági rendszerek teszik lehetővé. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kezdetben még gyanakvó emberek is idővel megszeretik a robotokat.  A monoton, piszkos, vagy balesetveszélyes munkáktól megszabadulva értelmesebb feladatokat kapnak, szívesebben dolgoznak. 

Összegzés

Az Universal Robots együttműködő robotjainak előnyeit nehéz lenne vitatni. Az egyszerű taníthatóság - a bonyolult programozás szükségtelensége - megteremtette a rugalmas használat alapjait. Az elmúlt években világszerte több ezer kobot bizonyította, hogy az “emberbarát robotokkal” új korszak kezdődött az ipari automatizációban.

Tekintse meg saját Smart Mini Factory videónkat!

Egy saját fejlesztésű, működő SMART MINI FACTORY segítségével bemutatjuk, hogy a ma elérhető intelligens technológiákkal milyen könnyen lehet egy Ipar 4.0-ás rendszert létrehozni. A minta gyártási folyamat során bemutatjuk, hogy a MiR autonom mobil robotokkal, Universal Robots kollaboratív robotkarokkal illetve a Lipro szállítópálya rendszerekkel hogyan lehet olyan gyártósort létrehozni, ami teljesen automata, önálló moduláris egységekből épül fel és a részegységek egymással intelligens módon kommunikálnak.

A rendszer elemei megtekinthetőek személyesen!

 

Időpont foglalása