Kobotokkal a COVID-19 ellen

2020. nyarán az U.S. Department of Defense (az Amerikai Védelmi Minisztérium) azzal bízta meg a fejlett ipari robotikai megoldásokkal foglalkozó ARM Institute-ot, hogy találjon olyan megoldást, ami enyhíti a COVID-19 pandémiát és hozzon létre olyan technológiát, ami megalapozza a jövőbeli hasonló válságokra adandó válaszokat. Az ARM Institute több, mint 300 tagot bevonva konzorciumot hozott létre, és tőlük projektötleteket kért be. A Special ARM Institute Project Call (a projektre való felhívás) keretében végül 9 projektkezdemény született, melyekhez az Office of the Secretary Defence biztosította a szükséges finanszírozást.

 

A projektek olyan kritikus területekre fókuszáltak, mint például a létesítmények és a felületek fertőtlenítése, a COVID-19 tesztelés, a személyi védőfelszerelések gyártási és minőségbiztosítási folyamata, vagy a robotok használata az ideiglenes kórházak építésében. Az ARM Institute 8 projektje dióhéjban

 

Az ARM Institute egy virtuális csúcstalálkozó keretében mutatta be a 8 projektet; itt most csak röviden összefoglaljuk azokat.

1. Maszkok összeállítása robotok segítségével

A szakhatóságok szerint a vászon maszkok meghatározó szerepet játszanak a COVID-19 terjedésének lassításában. A Siemens Corporation Corporate Technologies (kutatásvezető), a Henderson Sewing Machine Corporation, a Sewbo Inc, a Bluewater Defense, és az Industrial Sewing and Innovation Center (ISAIC) olyan robotizált mobil rendszert készített, aminek használatval bárhol, bármikor elkészíthetők a korábban kézi munkával szabott, varrt maszkok.

2. Anyagmozgatás robotokkal

A mobil kórházak kialakításához jól használhatók a levegővel töltött panelek. A nagy kiterjedésű, nehéz és rugalmas anyagok mozgatása a gyártás során rengeteg nehézséggel jár. Az emberi munka jelentős része kiváltható az egymással együttműködő, emberi irányítást nem igénylő robotokkal.

Projektcsapat: Rensselaer Polytechnic Institute (kutatásvezető), Pvilion

3. Személyi védőeszközök automatikus ellenőrzése

A személyi védőfelszerelések - például az arcmaszkok - minőségellenőrzése munkaintenzív és időigényes feladat. Az eszközöket a gyártás helyén és az egészségügyi intézményekben is tesztelik. Mindez sok technikust terhel le és késlelteti az eszközök eljutását a rendeltetési helyükre. A javasolt, robotokon alapuló rendszer autamatizálja az ellenőrzést, javítja a teljesítményt és a termelékenységet is, így több, jobb minőségű eszköz juthat a piacra.

Projektcsapat: Northeastern University (kutatásvezető), Merrow Manufacturing, Boston Engineering.

4. Mikrobák elleni rézborítás készítése robottal

A rézborítású felületek gyorsan megölik a koronavírusokat, így a COVID-19-et is, de eddig az alacsony kereslet miatt korábban kevés ilyen készült. A járvány hirtelen rávilágított az önfertőtlenítő felületek fontosságára. A robotok képesek réz permetezésével kielégíteni ezeket az igényeket.

A látszólagos egyszerűség ellenére a feladat igen összetett, hiszen a speciális fémpermet előállításától, a felvitelen át a minőségellenőrzésig számos lépést kell elvégezni. A Siemens Corporation Corporate Technologies (kutatásvezető ), és a VRC Metals System csapata sikeresen megbírkózott a feladattal.

5. Robottal támogatott gyors diagnosztika

Bár az elmúlt másfél évben többféle COVID-19 teszt is forgalomba került, egyik sem tökéletes. A széles körben elterjedt PCR teszt hátránya a lassan elkészülő eredmény. A gyorsan eredményt mutató LFA tesztek nagy segítséget jelentenének a tömeges tesztelésben, de a tesztcsíkok értékelése legalább két asszisztens munkáját igényli.

A Siemens Corporation Corporate Technologies (kutatásvezető), a Maxim BioMedical Inc, és a Siemens Healthineers által kidolgozott, robotokkal támogatott rendszer 50-70 százalékkal gyorsítja fel a tesztcsíkok értékelését. A módszer bármilyen hasonló tesztcsík-készletre is alkalmazható, jól skálázható és gyorsan képes reagálni bármlyen járvány kitörésére.

6. Fertőtlenítő robotok a raktárakban és a dokkokban

A logisztika óriási szerepet játszik a COVID-19 elleni védekezésben. Fontos azonban, hogy a gyógyszerek és a védekezéshez szükséges eszközök célbajuttatása során ne terjesszük a vírust. A raktárak és a dokkok gyakori és alapos fertőtlenítése alapvető jelentőségű. A Siemens Corporation Corporate Technologies (kutatásvezető), a FedEx Corporation, valamint a Yaskawa Motoman csapata autonóm robotokat alalmazott arra, hogy felkutassa, azonosítsa, fertőtlenítse azokat a felületeket, melyek a leginkább kitettek a vírusoknak. A folyamat révén sikerült minimalizálni az emberi részvételt ebben a veszélyes munkában, miközben a költségek is csökkentek.

7. Mobil autonóm ipari fertőtlenítő

A COVID-19 járvány a biztonságos működés érdekében a cégek, munkahelyek felületeinek gyakori fertőtlenítését teszi szükségessé. A hagyományos, manuális módszer erre nem jó, hiszen ezzel emberek fertőződhetnek meg, akik azután tovább is terjeszthetik a vírust. A Lockheed Martin Advanced Technology Laboratories, a GrayMatter Robotics, a Southwest Research Institute (SwRI), és a Lockheed Martin Rotary Mission Systems által közösen kifejlesztett rendszer azonosítja a fertőtlenítendő területet, elvégzi a fertőtlenítést, dokumentálja az elvégzett munkát. Az emberi munkát kiiktató megoldás ára ráadásul néhány hónap alatt megtérül.

Összegzés

A koronavírus-járvány elleni összefogás látványos eredményeket hozott. Bebizonyosodott, hogy a robotok sikerrel, kitűnő eredménnyel és jó megtérüléssel vethetők be a vírus elleni harcban. A robotokban sokkal több lehetőség rejlik, mint azt sokan gondolták. A legnagyobb vállalatok és a kisebb, specializált cégek összefogása pénzben nehezen kifejezhető haszonnal járt.

Tekintse meg saját Smart Mini Factory videónkat!

Egy saját fejlesztésű, működő SMART MINI FACTORY segítségével bemutatjuk, hogy a ma elérhető intelligens technológiákkal milyen könnyen lehet egy Ipar 4.0-ás rendszert létrehozni. A minta gyártási folyamat során bemutatjuk, hogy a MiR autonom mobil robotokkal, Universal Robots kollaboratív robotkarokkal illetve a Lipro szállítópálya rendszerekkel hogyan lehet olyan gyártósort létrehozni, ami teljesen automata, önálló moduláris egységekből épül fel és a részegységek egymással intelligens módon kommunikálnak.

A rendszer elemei megtekinthetőek személyesen!

 

Időpont foglalása