Kollaboratív, vagy hagyományos robot? Így válasszon!

A kollaboratív robotok még viszonylag újak, kevés embernek vannak velük kapcsolatban személyes tapasztalatai, viszont sokan osztanak meg a témában másodkézből származó véleményeket. Szeretnénk eloszlatni a tévhiteket, ezért felsoroljuk és külön-külön cáfoljuk meg a kobotokhoz kapcsolódó leggyakoribb legendákat.

1. A kobotok nem ipari robotok

A kollaboratív robotok (kobotok) tervezésekor fontos szempont, hogy könnyűek és jól használhatóak legyenek. A kobotok nagyon is hatékony ipari eszközök, amik PLC-k és kifinomult szoftverek segítségével kitűnően integrálhatók a meglévő gépekkel és robotokkal.

2. Kizárólag a kobotok kollaboratív robotok

A megfelelő biztonsági előírások (ISO/TS 15066 szabvány) betartásával bármelyik robot nevezhető kollaboratívnak, de csak kobotokat tervezték kifejezetten úgy, hogy emberekkel együtt dolgozhassanak. Az igazi kobotokat emellett a rendkívüli rugalmasság, a felhasználóbarátság, a kicsi ökológiai lábnyom és a megfizethetőség különböztetik meg a hagyományos robotoktól.

3. A kobotok mindig biztonsággal használhatók az emberek mellett

Minden automatizált alkalmazás, ahol emberek vannak jelen, kockázatelemzést igényel. Ez érvényes kobot - ember együttműködésre is.. Az értékelés alapján együttműködés továbbra is igényelhet biztonsági mechanizmusokat, például fényfüggönyöket, biztonsági szőnyegeket vagy csökkentett robotsebességet. A kobotokat azonban emberekkel való együttműködésre tervezték, ezért beépített biztonsági mechanizmusokkal rendelkeznek, amelyek támogatják ezt a használatot. Az Universal Robots kobotjainak túlnyomó többségét biztonsági ketrec nélkül használják.

Töltsle le az ingyenes Universal Robots brossúrát és kiadványokat!
Töltsle le az ingyenes Universal Robots brossúrát és kiadványokat!

4. A kobotok miatt embereket rúgnak ki

Az igazság az, hogy az ipari üzemek előtt ma nem tolonganak a fiatal munkavállalók. Éppen azokra a monoton, ismétlődő feladatokra nehéz embert találni, amiben a robotok a legjobbak. A robotoknak köszönhetően éppen a ismétlődő, lélekölő, balesetveszélyes munkakörökből lehet kivonni az embereket, akik azután értelmesebb feladatokat kaphatnak. A kobotok munkába állítása versenyképessé teheti a vállalatot, az felülkerekedhet a versenytársakon és munkákat hozhat vissza az alacsony bérű országokból. Így tehát a kobotok nem munkahelyeket vesznek el, hanem - ha áttételesen is - új munkahelyket teremthetnek.

5. A kobotok lassúak

Megfelelő biztonsági eszközökkel - biztonsági szőnyeg, fényfüggöny - ellátva a kobotok gyorsabban képesek dolgozni, mint az emberek. Ha azonban ember lép be környezetükbe, lelassítanak, vagy akár le is állnak. Még azoknál az alkalmazásoknál is jobban teljesít a kobot, ahol az emberrel azonos sebességgel látja el a feladatát. A gép ugyanis folyamatosan, egyenletesen dolgozik, nem fárad el, nem tart cigaretta-, vagy ebédszünetet. A kobot alkalmazásával nő a produktivitás, javul és egyenletessé válik a minőség.

6. A kobot nem alkalmas a precíz munkára

A kobotok kifejezetten alkalmasak az elektronikai munkákra, a finom szerelési feladatokra. A Universal Robots e-sorozatú kobotjai akár 30 mikronos (0,03 mm) pontossággal is képesek ismételten elvégezni a feladatokat. A beépített, szerszámközpontú erő/nyomaték érzékelővel az e-sorozat magabiztosan kezeli azokat az alkalmazásokat, ahol egyenletes eredmények és az ismételhetőség érdekében az erővisszacsatolás a legfontosabb.

A kobotokról - mítoszok nélkül

A fenti 6 pont is jól mutatja, mennyi téves információ, félreértés, alaptalan mítosz kering a kobotok körül.

Az igazság az, hogy aki ma az automatizálás lehetőségeit kutatja, nehezen hagyhatja figyelmen kívül a kobotokat. A piacra 10 éve berobbant kollaboratív robotok teljesen új helyzetet teremtettek. Általuk a robotok olyan cégek részére is elérhetővé váltak, melyek korábban álmodni sem mertek ilyen berendezésekről.

Az automatizáció a cég helyzetének, lehetőségeinek felmérésével kezdődik. A robotikában felgyorsultak a változások. A robotok új generácjójának képsségei elmossák a választóvonalat a kobotok és az ipari robotok között. A szabványosítással foglalkozó szervezetek olyan irányelveket dolgoztak ki, melyek még a korábbinál is nagyobb biztonságot teremtenek a robotokkal együtt dolgozó emberek számára.

A robotok alkalmazása, a robotokkal való közös munka ma már nagyon más, mint ami néhány évvel ezelőtt volt. Ideje tehát az elterjedt, gyakran pontatlan vélemények helyett pontosan megismerni a robotokban, kobotokban rejlő lehetőségeket!

Tekintse meg saját Smart Mini Factory videónkat!

Egy saját fejlesztésű, működő SMART MINI FACTORY segítségével bemutatjuk, hogy a ma elérhető intelligens technológiákkal milyen könnyen lehet egy Ipar 4.0-ás rendszert létrehozni. A minta gyártási folyamat során bemutatjuk, hogy a MiR autonom mobil robotokkal, Universal Robots kollaboratív robotkarokkal illetve a Lipro szállítópálya rendszerekkel hogyan lehet olyan gyártósort létrehozni, ami teljesen automata, önálló moduláris egységekből épül fel és a részegységek egymással intelligens módon kommunikálnak.

A rendszer elemei megtekinthetőek személyesen!

 

Időpont foglalása