Mikor döntsünk a lánchajtásos szállítórendszerek mellett?

A szállítószalagok alapvető megoldások az automatizálásban.  Számos különböző kialakításban tudjuk szállítani őket: egyenes, döntött vagy ezek kombinációja. Különböző típusú hajtással szerelve széles körben felhasználhatók. 

 


A VFP Systems kft. által képviselt Lipro ipari szállítórendszerek tervezésére és gyártására szakosodott vállalkozás. Az általuk gyártott szállítópályákon időnként igen nagy terheket kell továbbítani. Ezért a cég mérnökei alaposan tanulmányozták az alkalmazható meghajtási módokat. A tapasztalatok alapján a lánchajtás kiváló megoldást jelent a hosszabb üzemidőre, mivel tartósabb alkatrészekből készülnek. Megfelelő körülmények között pedig karbantartásmentesek.

Két szállítószalag típus összehasonlítása

Amellett, hogy a lánchajtással jellemzően nagyobb terhet lehet továbbítani, mint a szintén elterjedt hevederes meghajtással, a lánchajtás rugalmasabban, többféle feladatra alkalmazható. Nagy előnye a modularitás, hiszen a láncszemek egyszerűen kivehetők, vagy betoldhatók, illetve az esetlegesen meghibásodott láncszemek gyorsan cserélhetők.

A hevederes hajtással ellentétben a lánchajtás hőre, nedvességre kevésbé érzékeny, csúszás nem fordul elő.

A láchajtás dupla, illetve tripla lánccal is megvalósítható, valamint a rendszerbe torlaszás is beilleszthető.

A lánchajtás a tartós komponenensek alkalmazása miatt kitűnő megoldás minden olyan helyen, ahol a gépeket folyamatosan, hosszú ideig üzemeltetik, ugyanis különösebb karbantartást nem igényelnek.

Miért jó a moduláris talpas lánc hajtás?

Ez a meghajtás típus a különböző méretű szabványos szállítórendszerekhez is alkalmazható. Ez a lánctípus többféle anyag és nehezebb terhek szállítására is alkalmas és a PVC vagy PU meghajtással ellentétben a termékek torlasztása is megoldható vele.

A talpas láncok készülhetnek műanyagból és acélból. Kémiai ellenállóságuk, könnyű szerelhetőségük és nagy szállítási kapacitásuk tette lehetővé, hogy a palackozó iparban szinte egyeduralkodóvá váljanak. Tisztításuk könnyű.

 

  • Nagyobb terhelés
  • Termékek torlasztása
  • Többféle anyagból készülhet

A torlasztásos görgőslánchajtás

A torlasztóláncos palettás rendszert nagy, nehéz paletták továbbítására tervezték. A csapágyazott görgőknek köszönhetően, a láncos palettás rendszer csökkenti a nyomást, mely torlasztáskor nehezedik a stopperekre és gyors paletta továbbítást tesz lehetővé a munkaállomások között.

Ezek használatával nehezebb terhek egyszerűbben továbbíthatók, mint egy hevederes rendszerrel. A szállítórendszer konstrukciójának köszönhetően sem karbantartás, sem pedig kiegészítő olajozás nem szükséges. A lánc néhány egyszerű lépésben összeállítható, így a szabadon futó görgők segítenek a termékek összegyűjtésében, illetve csökkentik a motor és a meghajtó egység terhelését.

 

  • Nagyobb terhek mozgatására
  • Torlasztásra tervezve
  • Egyszerű karbantartás
  • Egyszerű összeszerelés

A dupla lánchajtás előnyei

Ha azt akarjuk, hogy a munkadarab a lehető legsimábban mozogjon a következő pozícióba, akkor a dupla lánchajtás alkalmazása a legjobb megoldás. Fontos azonban megérteni, hogy a dupla, tripla stb. lánc nem alkalmas a munkadarabok torlasztására. Ez azt jelenti, hogy a motor nem működik, amikor éppen a termékek továbbítása van folyamatban. Rendszerint áthaladó modulokban alkalmazzuk ezt a lánctípust, ahol nem történik torlasztás és megfelelő tapadást elérve biztosak lehetünk benne, hogy a munkadarab-hordozó simán átkerül a következő sorba.

 

  • Nagyobb terhelés
  • Kifejezetten a szállításra tervezve
  • Karbantartást nem igényel
  • Egyszerű összeszerelés
  • Jobb tapadás

Reméljük, sikerült meggyőznünk a különféle hajtás típusok előnyeiről. A legmeggyőzőbb mégis, ha működés közben is megnézi a Lipro szállítórendszereit, szállítószallagjait. Vegye fel a kapcsolatot kollégánkkal és egyeztessen időpontot!

 

Király Teodóra

Értékesítési vezető, anyagmozgatás és adagolástechnika üzletágvezető, 

okl. gépészmérnök 

 

Tel.: +36-30-302-9518 

e-mail: kiraly.teodora@vfpsystems.hu


Tekintse meg saját Smart Mini Factory videónkat!

Egy saját fejlesztésű, működő SMART MINI FACTORY segítségével bemutatjuk, hogy a ma elérhető intelligens technológiákkal milyen könnyen lehet egy Ipar 4.0-ás rendszert létrehozni. A minta gyártási folyamat során bemutatjuk, hogy a MiR autonom mobil robotokkal, Universal Robots kollaboratív robotkarokkal illetve a Lipro szállítópálya rendszerekkel hogyan lehet olyan gyártósort létrehozni, ami teljesen automata, önálló moduláris egységekből épül fel és a részegységek egymással intelligens módon kommunikálnak.

A rendszer elemei megtekinthetőek személyesen!

 

Időpont foglalása