Hogyan segítik a MiR robotok az esztergomi TE Connectivity munkáját

Izgalmas dolog a robotok lehetőségeiről olvasni, működésüket videókon tanulmányozni, de egészen más “éles” körülmények között, egy gyárban találkozni velük.

Az eszetergomi TE Connetivity globális autóipari ellátási láncok Tier2 szintű beszállítója. A cég apró, de rendkívül fontos alkatrészeket állít elő. Az itt készülő passzív elektromos csatlakozók és csatlakozóházak a Mercedes és a Volkswagen modelljeibe kerülnek.

A naponta 10 milliós nagyságrendben készülő termékek és az ehhez szükséges alapanyagok és a késztermékek mozgatása régóta sok fejfájást okozott a cég szakemberei számára.

Így választott robotot a TE Connetivity

A TE Connectivity vezetése szerencsére idejében belátta, hogy lépni kell. Az előkészítés során egyértelművé vált, hogy a korábbi, hagyományos rendszert mindenképpen automatikus megoldásra kell lecserélni. A lehetőségek elemzése után az AGV (automatikusan vezérelt jármű) és az AMR (autonóm mobil robot) technológia közül kellett választani. Alapos mérlegelés után az AMR technológia győzött.

A fix infrastruktúrát (padlóba épített indukciós síneket, vagy a lézeres vezérléshez szükséges visszaverőket igénylő AGV-kkel szemben a TE Connetivity szerelőcsarnokának dikamikus környezetében rugalmasabban működő önvezető AMR-ek használhatóbbak.

Intralogisztikai szakembereik véleménye és a piac alapos felmérése után a MiR autonóm robotok kerültek a képbe. A TE Connectivity hamar rátalált a MiR robotok hazai disztributorára, a VFP Systems Kft-e. A szerencsés találkozást követően a cége szakemebrein már a projekt kezdetétől segítettek abban, hogy a TE Connectivity vázlatos elképzelései konkrét robotokban ölthessenek testet.

Töltsle le az ingyenes MiR - Mobile Industrial Robots brossúrát!
Töltsle le az ingyenes MiR - Mobile Industrial Robots brossúrát!

MiR200 autonóm robotok az esztergomi üzemben

A MiR 200 költséghatékony és biztonságos autonóm robot, amit kifejezetten az üzemen belüli szállítási feladatok ěllátására terveztek.

Az esztergomi üzem MiR200-as gépekből egy 6 darabos flottát rendelt és állított munkába. Az autonóm robotok kétféle feladatot látnak el. Öt közülük a nyersanyagot és a készterméket szállítja a raktár és a gyártósor megfelelő részei között. Ebben segítenek a fedélzeti modulként hozzájuk kapcsolódó ROEQ 300E görgős kocsik is, melyek kitűnően egészítik ki a MiR 200-as robotokat.

A hatodik MiR200 egy egyedi fejlesztésű modullal van ellátva és teljesen automata módban dolgozik. Közvetlenül a fröccsöntő gép mellett egy automata csomagolóállomás számlája az elkészült termékeket. Ez a gép automatikusan hívja a robotot, ha a tároló megtelt. A MiR robot ilyenkor kicseréli a tele tárolót egy üresre, majd a teli edény elszállítja és eltárolja a raktárban.

A robotokat a MiR Fleet szoftver segítségével csak egyszer kell beprogramozni, további beavatkozásra nincs szükség.

A MiR robotoknak ez az alkalmazása tulajdonképpen egy főpróba. Aˇmost szerzett tapasztalatokat a TE Connectivity egy később megvalósuló automatikus magasraktárban is szeretné felhasználni.

A MiR robotok rugalmas alkalmazása

A MiR robotok sokoldalúságát nemcsak a beépített elektronika biztosítja. A gépekhez kapcsolható felépítmények, úgynevezett fedélzeti modulok segítségével könnyen alkalmazható különböző feladatokhoz. Ez a modul lehet polc, szállítószalag, robotkar, vagy a már korábban említett kocsi.

Az eredetileg egy intralogisztikai feladat megoldására indult projekt mára túlnőtt önmagán. Az esztergomi eredményekre felfigyelt az anyacég is és már az automatizált megoldások bevezetését tervezik a többi cégüknél is.

A fejlesztés a hazai cégnél sem áll le. Egyebek mellett tesztelnek már egy olyan, mesterséges intelligenciával és webkamerával felszerelt robotot, ami éjjel, sötétben is képes felismerni az akadályokat.

Gyorsan kialakult ember-gép kapcsolat

Bár a MiR200-as robotok rendkívül biztonságosak, az üzemben és a raktárban dolgozók megfelelő kiképzést kaptak ahhoz, hogyan kell a robotok közelében dolgozni.

Műszakonként 2 dolgozó alapos képzést kapott a MiR200 kezeléséből, az új feladatok beállításáról. A MiR Fleet szoftver segít a teljes flotta menedzselésében és a munkatáársak tréningelésében is.

Megnyílnak a további lehetőségek

A TE Connectivity nem az egyetlen cég Magyarországon, ahol MiR roobotokat alkalmaznak, ugyanakkor kitűnő példa arra, ahogy az új technológia kihat a cég teljes működésére. Bár eredetileg csak a belső szállításra kerestek megoldást, ma már jól látszik, hogy a TE Connectivity nem áll meg itt, az eddigi tapasztalatokra alapozva tovább kíván lépni. A VFP Systems örömmel lesz ebben segítségére.

Tekintse meg saját Smart Mini Factory videónkat!

Egy saját fejlesztésű, működő SMART MINI FACTORY segítségével bemutatjuk, hogy a ma elérhető intelligens technológiákkal milyen könnyen lehet egy Ipar 4.0-ás rendszert létrehozni. A minta gyártási folyamat során bemutatjuk, hogy a MiR autonom mobil robotokkal, Universal Robots kollaboratív robotkarokkal illetve a Lipro szállítópálya rendszerekkel hogyan lehet olyan gyártósort létrehozni, ami teljesen automata, önálló moduláris egységekből épül fel és a részegységek egymással intelligens módon kommunikálnak.

A rendszer elemei megtekinthetőek személyesen!

 

Időpont foglalása